Menu

Højtlæsning, samtale, eftertanke, smil og latter

Om tirsdagen er der højtlæsning for beboerne. Vi begynder altid med en sang. En tirsdag var det Jeppe Aakjærs Jens Vejmand. Herman udbrød: Jeg behøver ikke en sangbog, den sang kan vi jo allesammen!

Fællessang lukker op for følelserne - øjeblikke og stunder fra tidligere dukker op, man rører ved minderne fra de mange gange, man var med til at synge den sang.

Jørgen, der er frivillig, læste et afsnit af Jeppe Aakjærs Vadmelsfolk, Smedens overmand.

Beboerne kommenterer undervejs, mens Jørgen læser op. Der er stor opmærksomhed, input og smil og latter.

”Halvkopper? Hvad er det?” Det får vi snakket om.

”Og når der er snaps i kaffen, så skal man kunne se 10-øren i bunden!”

 

En anden tirsdag blev der læst op af Finn Søborgs allerbedste, udvalgt af Tommy Kenter. Jørgen læste novellen Det grimme dyr. Latteren klingede rundt i lokalet, humøret var højt!

Næste oplæsning er fra Gustav Wieds Frøken Caroline og andre eksistenser.

Grethe er en vidunderlig brobygger mellem beboerne og det frivillige. Hun har arbejdet på HolbergCentret i årtier, og er nu blevet aktivitetsmedarbejder. Hun læser hver gang op fra Jul i Sorø, et lokalt blad med fortællinger om livet før i tiden i Sorø Kommune. Det har været et meget populært blad, som er blevet udgivet gennem årtier. Jul i Sorø rummer masser af lokale historier og fortællinger.

Grethe læste om Bromme Mølle, for hun vidste, at nogen havde boet i dette område. En 96-årig beboer, der havde været pige i huset på Møllen, blev rigtig glad, for hun havde jo tjent der som ung pige i huset. En dag havde hun fået lov af fruen til at gå hen og se en gymnastikopvisning. - Der mødte hun sin mand. Alle smilede over den fortælling.

Vi hørte også om tørvegravning under krigen. Det vækkede mange minder og satte en bred snak i gang.

Ansigter lyser op, man mindes og glædes sammen og nye associationer kommer til. Spørgsmål og kommentarer flyver ind fra højre og venstre, Det er et vidunderligt samvær for alle.

 

Efter oplæsningen får vi måske en god æblekage med flødeskum og ribsgelé, som nogle af beboerne har skrællet æbler til dagen før.

De gode historier om
projektet Væksthus Holberg